Radite na svojim interesima

Usavrsavajte se na podrucjima koja vas zanimaju. Koje su vase najjace osobine? Koji su vasi hobiji? Najbolje bi bilo usavrsavati se na onim podrucijima koja vas zaista zanimaju. Dakle, uskladite svoje interese s vasim planovima. Iako se cini da danas za svaki posao moras znati sve, specijalizacija je jos uvijek jako bitna, stoga se najvise fokusirajte na jedan odredjeni dio u kojem cete biti najbolji.

Pronadjite svoju konkurentsku prednost

To znaci da morate naci nesto u cemu ste bolji od slicnih kandidata. To nije lako, i drugi kandidati pokusavaju isto. Morat cete se dodatno potruditi, ali i povecati sanse za posao. Npr. nemojte se usavrsavati samo u engleskom jeziku, pogledajte sto se jos trazi i ucite osnove nekog drugog jezika.

Napisite dobar zivotopis/biografiju

Nije vazno jeste li radili na dvadeset poslova ili trazite prvi, zivotopis/biografiju morate imati. Za svako radno mjesto na koje se prijavljujete napisite novi zivotopis/biografiju. U njega ukljucite samo one informacije koje su relevantne za odredjeni posao.

Trazite veze

Pitajte svoje profesore, obitelj i prijatelje imaju li kakve kontakte koji vam mogu pomoci pronaci zaposlenje. Dajte im kopiju svojeg zivotopisa. Nemojte ignorirati Zavod za zaposljavanje. Razgovarajte sa savjetnikom o mogucnostima.

Kontaktirajte poduzeca u kojima biste voljeli raditi

Cak i ako nemaju raspisane natjecaje poduzecima u kojima biste voljeli raditi posaljite zamolbu. Praksa nekih poduzeca je da imaju kontinuirano otvorene opcenite natjecaje, a kad se pojavi slobodno radno mjesto na razgovor se pozivaju kandidati koji odgovaraju uvjetima bez dodatnog prikupljanja zamolbi. Mozete je poslati postom, e-mailom, faksom ili nazvati telefonski. Cesto se na web stranicama poduzeca mogu naci upitnici koje trebate ispuniti i poslati. Ponekad poduzeca natjecaje objavljuje samo na svojim web stranicama, stoga provjerite s vremena na vrijeme ima li slobodnih radnih mjesta. Uvijek uzmite u obzir poduzece kojem se obracate, te njemu prilagodite nacin komunikacije. Zamolbu sastavite korektno, navodeci razloge zbog kojih se upravo njima obracate.

 
     
  Posao Market Home   Kako naci bolji posao?   Kako pronaci posao?